1-BOM Oyunu: Oyuna kimden başlanacağına ve oyunda nasıl bir sıra izleneceğine karar verilir. İlk kişi “Bir” diyerek oyunu başlatır. Sırası geldiğinde beşin katı olan sayıları söyleyecek kişiler bu sayıların yerine “Bom!” der. Oyun bu şekilde devam eder. Yanlış sayıyı söyleyen, “Bom!” demesi gerekirken sayıyı söyleyen ya da sayı söylemesi gerekirken “Bom!” diyen kişiler oyundan çıkar. Sona kalan oyunu kazanır. Bu oyun istenirse başka sayıların katlarıyla da oynanabilir.
. . .
2-Son Harf Oyunu: Oyuna kimden başlanacağına ve oyunda nasıl bir sıra izleneceğine karar verilir.
İlk kişi bir sözcük söyler. Sıradaki kişi önceki kişinin söylediği sözcüğün son harfiyle başlayan yeni bir sözcük söyler.
Oyun bu şekilde devam eder. Sırası geldiğinde sözcük söyleyemeyen kişi oyundan çıkar. Sona kalan oyunu kazanır.
. . .
3-Tahmin Et Kim? Oyunu: Sınıftan bir kişi seçilir. Bu kişi tahtaya dönüp yüzünü kapatır. Bu sırada bir kişi daha belirlenir. Tahtadaki kişi sınıfa dönüp “Nesi var?” diye sorar. Sınıftakiler söz alarak yanıt verir. Örneğin “Gözlüğü var.” ya da
“Kahverengi gözleri var.” gibi… Tahtadaki kişi kimin seçildiğini tahmin etmeye çalışır. Bilirse oyun sona erer. Başka bir kişi seçilerek tahtaya çıkar. Oyun bu şekilde devam eder.
. . .
4-Sıcak-Soğuk Oyunu: Bir kişi seçilir ve sınıftan çıkarılır. Ardından sınıftan bir nesne seçilir ancak yerinden oynatılmaz. Sınıftan çıkan kişi geri çağırılır. Bu kişi seçilen nesnenin ne olduğunu bulmaya çalışır. Sınıftaki diğer kişiler, kişi nesneye
yaklaştığında “Sıcak” ya da “Çok sıcak” uzaklaştığındaysa “Soğuk” ya da “Çok soğuk” diyerek yönerge verir. Nesne bulunduğunda oyun sona erer. Başka bir kişi seçilerek oyuna devam edilir.
. . .
5-Neyin Sesi Oyunu: Sınıftan bir kişi seçilir. Bu kişi tahtaya çıkar. Sınıftaki diğer kişiler gözlerini kapatıp başlarını sıralarına koyarlar. Tahtadaki kişi çevreden bulduğu sert bir nesneyi tahtaya vurarak ses yapar. Bu nesne bir kitap, kalem, kalem kutusu ya da başka bir şey olabilir. Diğerleri bakmadan sesin hangi nesneden kaynaklandığını tahmin etmeye çalışırlar. Nesnenin ne olduğu bilindiğinde tahtadaki kişi yerine oturur. Bilen kişiyse tahtaya geçer. Oyun bu şekilde devam eder.
. . .
6-Kulaktan Kulağa Oyunu: Oyuna kimden başlanacağına ve oyunda nasıl bir sıra izleneceğine karar verilir. Öğretmen ilk kişinin kulağına bir sözcük söyler. O kişi anladığı gibi sözcüğü sıradaki kişinin kulağına söyler. Oyun bu şekilde devam eder. Sözcük, sırası gelen kişinin kulağına yalnızca bir defa söylenir. Son kişi kulağına söylenen sözcüğü sesli bir şekilde söyler. Öğretmenin söylediği sözcükle son kişinin söylediği sözcük aynıysa sınıf oyunu kazanır.
. . .
7-Son Hece Oyunu: Oyuna kimden başlanacağına ve oyunda nasıl bir sıra izleneceğine karar verilir. İlk kişi bir sözcük söyler. Sıradaki kişi önceki kişinin söylediği sözcüğün son hecesiyle başlayan yeni bir sözcük söyler. Oyun bu şekilde devam eder. Sırası geldiğinde sözcük söyleyemeyen kişi oyundan çıkar. Sona kalan oyunu kazanır
. . .
8-Dediğimi Yap Yaptığımı Yapma Oyunu: Sınıftan bir kişi seçilir. Bu kişi tahtaya çıkar ve yüzü sınıfa dönük bir şekilde ayakta durur. Bu kişi sınıfa bir yönerge verir ancak kendisi farklı bir hareket yapar. Örneğin “Başını kaşı.” derken alkış yapar. Başını kaşımayıp alkış yapan kişiler oyundan çıkar. Oyun bu şekilde devam eder. Sona kalan oyunu kazanır.
. . .
9-Adını Söyle Oyunu: Oyuna kimin başlayacağına karar verilir. İlk kişi ellerini dizlerine iki defa vurur, iki defa el çırpar, iki defa elini şıklatır ve önce kendi adını ardından da başka bir kişinin adını söyler. Sıra adı söylenene geçer. Bu kişi de aynı hareketleri yapar ve önce kendi adını sonra da bir başka kişinin adını söyler. Oyun bu şekilde devam eder. Sıranın ona geldiğini fark etmeyen ya da söylerken şaşıran kişi oyundan çıkar.
. . .
10-Çizerek Anlat Oyunu: Bir kişi tahtaya çıkar. Öğretmen bu kişinin kulağına bir nesne söyler. Tahtadaki kişi öğretmeninin söylediği şeyi tahtaya çizmeye başlar. Diğerleri de ne çizdiğini tahmin etmeye çalışır. Bilen kişi tahtaya çıkıp yeni
bir şey çizer. Oyun bu şekilde devam eder.
. . .
11-Gezgin Oyunu: Oyuncular çember oluşturur. Oyuna hangi oyuncunun başlayacağına karar verilir. Bu oyuncu solundaki oyuncuya “Duyduğuma göre Ankara’ya gezmeye gidiyormuşsun. Orada ne yapacaksın?” diye sorar. Bu oyuncunun tüm sözcükleri Ankara’nın baş harfi olan “A”yla başlayan bir yanıt vermesi gerekir.(Örneğin: Ankara’da ayna alacağım.) Oyuncu yanıt verdikten sonra o da kendi solundaki oyuncuya aynı soruyu farklı bir harfle başlayan bir kent adı söyleyerek sorar. Oyun böyle sürer. Yanlış yanıt veren oyuncu oyundan çıkar. Sona kalan oyuncu oyunu kazanır.
Çalışmalarınız çok güzel emeğiniz için çok teşekkürler